nedeľa 29. mája 2016

Spomienkový album

Ahojte!

Spomínam si, keď som ešte bola malá, občas som uprosila mamu, aby sme vybrali starú krabicu s fotkami (áno, čiernobielymi) a aby mi rozprávala, kto je kto. Bolo úžasné počúvať „toto je sestra toho uja, ktorý si vzal tvoju pratetu. Toto je syn tej tety, čo bývala v tom vysokom dome na konci ulice, ale on už sa odsťahoval aspoň pred 30 rokmi. A toto fotil dedko, keď....“
Ja mám podobnú krabicu, vlastne skôr tašku. Mám v nej odložené fotky, listy, rôzne obrázky, záložky, vstupenky,.... a to z čias, keď som ešte netušila, že nejaký scrapbooking existuje :-D Odkladala som si to proste na pamiatku.




Dnes si ešte pamätám väčšinu tých zážitkov, listy sa mi ešte spájajú s konkrétnymi tvárami a dokonca niektorých adresy viem ešte stále naspamäť, ale viem, že časom začnem zabúdať a bolo by mi to dosť ľúto. Tak som sa rozhodla, že si čo najviac týchto dobrodružných spomienok zapíšem a založím do albumu, lebo taška už pomaly dosluhuje (aj tak je zázrak, že vydržala toľko rokov :-D ).

Spomienky som sa rozhodla dokumentovať v náhodnom poradí, ako keď sme otvorili tú starú krabicu a matne spomínali, ktorá je z ktorého roku a kto asi je na tej fotke.

Ozdobila som si tento album



A teraz hurá do spomínania :-)



Našla som zopár listov, fotiek, nálepiek a keďže kamarátka je skutočne veselá kopa, zvolila som veselšie farby. Dvojstrana by mi bola málo a aj tak som nechcela mať všetky fotky prilepené (kvôli odkazom a podpisom zo zadnej strany, tak som sa rozhodla urobiť si takéto zaujímavé vrecúško:



Potrebujeme: 1x obojstranný pevnejší papier 12x12inch
obojstrannú lepiacu pásku
2 malé svorky
2 kruhy z pevnejšieho papiera
kúsok nie moc hrubej šnúrky, dlhý asi 35cm

Podľa rozmeru stránky v albume si urobíme ryhy na papieri, z ktorého robíme kapsičku. U mňa to bolo 11cm od spodného okraja a 12cm od pravého okraja.
Spravíme si po jednej dierke na pravej aj ľavej strane asi 2-3cm, podľa veľkosti papierových krúžkov (obe v rovnakej výške).
Po jednej dierke urobíme do stredu oboch krúžkov. Zoberieme jednu svorku, prepcháme cez dierku na krúžku a cez dierku na ľavom kraji papiera. Druhú svorku prevlečieme cez druhý krúžok a cez dierku na zavretom pravom okraji. Pozor, pri roztvorenom papieri bude vlastne jedna svorka z prednej strany a druhá zo zadnej, aby po zatvorení kapsičky boli obe svorky vpredu.



Teraz si vytvoríme kapsičky- na fotke vidíme miesta, kde dáme obojstrannú lepiacu pásku a potom len ohneme podľa spodnej ryhy, ktorú sme urobili.



Takto sme dostali 2 kapsičky, jednu väčšiu a druhú o niečo menšiu. Pravý okraj ohneme opäť podľa urobenej ryhy, čiže stránku zatvoríme. Šnúrku omotáme popod papierové kruhy do ležatej osmičky. Takto nám bude držať stránka zatvorená. A teraz ju môžeme vlepiť do albumu a dozdobiť.





Verím, že sa vám dnešný príspevok páčil a ak sa rozhodnete vyrobiť si podobnú kapsičku, môžete sa pochváliť fotkou.

Príspevok som písala pre scrapper.sk, takže si ho môžete prečítať aj tam :-)

3 komentáre:

  1. Já tak vytvářím album pro synovce, v šanonu, na každou stránku kromě fotek něco namaluji, nalepím, hezký článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) to je pekné. niekedy môžeš hodiť nejakú inšpiratívnu fotku na blog ;-)

      Odstrániť
  2. je to perfektne si neskutočne šikovna :-)
    aj ja mam take spomienkove krabice možno raz pride aj na nich čas

    OdpovedaťOdstrániť